Σάββατο, 12 Μαΐου 2018

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ¨ ΠΟΥΠΟΥΛΟ ¨

Η φετινή χρονιά του ΘΕΙΚΚ, ολοκληρώνεται με τέσσερα θεατρικά έργα, στο Θέατρο «Κολοσσαίο», Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας 150. Προσκαλούμε όλους εσάς, φίλους μικρούς και μεγάλους, να μοιραστείτε μαζί μας μερικές στιγμές απο το φετινό, δημιουργικό μας ''ταξίδι''... Για τα μέλη του ''Πούπουλου'' το ταξιδί συνεχίζεται και το καλοκαίρι. Παιδιά, νέοι και  θεατροπαιδαγωγοί θα εκπροσωπήσουν την χώρα μας  σε 3 φεστιβάλ και συναντήσεις θεάτρου στο εξωτερικό (Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία).
 
Σάββατο 9/6/2018, ώρα 20:30

Προεφηβικό τμήμα
Υπηρέτης Δύο Αφεντάδων
Διασκευή του ομότιτλου έργου του Κάρλο Γκολντόνι
Υπεύθυνη τμήματος – Σκηνοθεσία: Ρίτα Πουταχίδου


Εφηβικό τμήμα
Βασιλιάς Λήρ
Διασκευή του Βασιλιά Λήρ του Ουίλιαμ Σαίξπηρ
Υπεύθυνοι τμήματος – Σκηνοθεσία:
Μαρίνα Χατζηιωάννου, Γιάννης Πουταχίδης

 
Κυριακή 10/6/2018, ώρα 11:00

Τμήμα Junior
Χάιντι
Θεατρική διασκευή από το ομώνυμο μυθιστόρημα της Γιοχάνα Σπίρι
Υπεύθυνοι τμήματος – Σκηνοθεσία:
Ρίτα Πουταχίδου, Μαρίνα Χατζηιωάννου


Παιδικό τμήμα 
Ματίλντα
Διασκευή του ομότιτλου έργου του Ρόαλντ Νταλ
Υπεύθυνοι τμήματος – Σκηνοθεσία:
Μελίνα Σιδηροπούλου, Γιάννης Πουταχίδης


Λίγα λόγια για τις παραστάσεις...
  
  Ο ''Υπηρέτης δύο Αφεντάδων'', με τις  χαρακτηριστικές μορφές της commediadell’arte αποτέλεσε πρόκληση για τα παιδιά. Αναλύσαμε και πλάσαμε τους χαρακτήρες, τους δώσαμε ρυθμό, κίνηση, φωνή, χρώμα…   και αυτοσχεδιάζοντας δώσαμε πνοή στους πρωταγωνιστές. Το πάθος για ευτυχία, αλλά και η αγωνιώδης προσπάθεια για επιβίωση, οι υποκρισίες, τα ψέματα και τα ευτράπελα, ήταν οι αιτίες που προκάλεσαν αναστάτωση και μεγάλο μπέρδεμα στις σχέσεις των ηρώων του έργου. Η αλήθεια και το ψέμα , η αληθινή ευτυχία… οι ανθρώπινες σχέσεις και συμπεριφορές… αποτελούν θέματα ενός έργου γραμμένου στα μέσα του 18ου αιώνα, τα οποία, όμως, μας απασχολούν έως και σήμερα. 


                                                              
  Αναζητώντας έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης του Βασιλιά Λήρ γεννήθηκε η ιδέα ότι όλο αυτό το παιχνίδι της εξουσίας συνεχίζεται και θα συνεχίζεται μέχρι να μην υπάρχει στο κόσμο η ανθρώπινη ματαιοδοξία. Έτσι όλοι οι ρόλοι βρέθηκαν να έχουν δίπλα τους έναν εκπρόσωπο που γνωρίζει το μέλλον και έχει αναβιώσει την ιστορία. Έντονο, επίσης,  είναι και το στοιχείο του τσίρκου, αφού όλες αυτές οι μηχανορραφίες καταλήγουν σε ένα τσίρκο του τρόμου όπου οι περισσότεροι χαρακτήρες κρύβουν το πραγματικό τους πρόσωπο προκειμένου να πάρουν μια γεύση από την εξουσία.

  Επίσης επικεντρωθήκαμε στο θέμα της διπλής ταυτότητας που αναγκάζονται να έχουν οι ήρωες για να επιβιώσουν. Είτε κρύβοντας την πραγματική τους ταυτότητα για να σωθούν από τους διώκτες τους είτε προβάλλοντας μια ψεύτικη εικόνα για να εξυπηρετήσουν τους στόχους και τα συμφέροντα τους. Το θέατρο μέσα στο θέατρο σαρώνει όλες τις σχέσεις μεταξύ των ηρώων και είτε τους διασώζει είτε φέρνει την καταστροφή τους. Έτσι ωθήσαμε τα παιδιά να ψάξουν πίσω από τις λέξεις και να βρουν τι πραγματικά εννοούν και νιώθουν οι ήρωες ασχέτως με το τι δείχνουν.
   Τα παιδιά ήρθαν αντιμέτωπα με αξίες όπως αυτή της αγάπης προς τους γονείς, τον σεβασμό και την προσήλωση σε έναν φίλο και την επιμονή στο να εκπληρώσουμε έναν στόχο μας ιδίως αν πρόκειται μια το κοινό καλό. Τέλος με αφορμή τις τελευταίες φράσεις του κειμένου δώσαμε βάση στο πόσο σημαντικό είναι η επόμενη γενιά να μην κάνει τα ίδια λάθη με την προηγούμενη. Η ιστορία επαναλαμβάνεται και είναι στο χέρι του επόμενου Ληρ, του επόμενου Γκλωστερ να μην κάνει τα ίδια λάθη.
  Το θεατρικό εργαστήρι, γεμίζει με συζητήσεις, παιχνίδια, γέλια… παιδιά έτοιμα να εξερευνήσουν τον κόσμο της  τέχνης, του θεάτρου, με  τις αισθήσεις και το μυαλό. Ένα ταξίδι στο βουνό, στη φύση,  αλλά και στην μεγαλούπολη Φρανκφούρτη, ήταν η αρχή. Τα παιδιά ζωντάνεψαν τους ήχους και τις μυρωδιές από τους τόπους αυτούς! Οι περιπέτειες της μικρής Χαϊντι μεταφέρθηκαν στο σανίδι μέσα από παιχνίδια, αυτοσχεδιασμούς, την τέχνη του κουκλοθέατρου, τη μουσική και τον χορό. Σωματοποιήσαμε τον έναστρο ουρανό και την άνοιξη. Με απεριόριστη φαντασία δημιουργήσαμε αληθινούς χαρακτήρες. Η Χαϊντι ήταν η αφορμή για να μιλήσουμε για τις έννοιες της αγάπης, της φιλίας, της μοναξιάς, της ευτυχίας και να καταλήξουμε στο σπουδαίο συμπέρασμα, πως όταν θέλεις κάτι πολύ μπορείς να το καταφέρεις, αρκεί να΄χεις πίστη και να παλέψεις για τα όνειρα σου.   Η ιστορία πραγματεύεται τις πρώτες δομές, που βοηθούν ένα παιδί να εξελιχθεί ομαλά η όχι στη ζωή του, την  οικογένεια και την εκπαίδευση. Θέτει ζητήματα διαφοροποίησης και εναντίωσης στον αυταρχισμό και την αδιαφορία για την ανατροφή ενός παιδιού, που το επηρεάζουν αρνητικά στην υπόλοιπη ζωή του. Τα παιδιά συλλογίστηκαν πάνω σε ζητήματα  καίρια, που τα απασχολούν και αποτελούν προσωπικές βιωματικές τους εμπειρίες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: