Το Θ.Ει.Κ.Κ. - ομάδα Πούπουλο προσφέρει εδώ και 36 έτη, υπηρεσίες στο καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό γίγνεσθαι, ως μέλος του Διεθνούς οργανισμού ΑΙΤΑ/ΙΑΤΑ - Διεθνής Ένωση Ερασιτεχνικού Θεάτρου (International Amateur Theatre Association) και του EDERED (European Drama Encounter). Με πάνω από 100 θεατρικές παραγωγές στο ενεργητικό, Ελλήνων και ξένων δραματουργών, με δεκάδες βιωματικά εργαστήρια, εισηγήσεις, συνέδρια, εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές δράσεις, με συμβουλευτικές υπηρεσίες σε όλες τις σχολικές βαθμίδες της Εκπαίδευσης και με οργάνωση και υλοποίηση προγραμμάτων σε τοπικά αλλά και διεθνή Φεστιβάλ (Αυστρία, Μ. Βρετανία, Γαλλία, Ελβετία, Τσεχία, Αυστραλία, Ιταλία, Γερμανία, Πολωνία, Δανία, Φινλανδία).

Η εκπαιδευτική/καλλιτεχνική ομάδα του "Πούπουλου", αποτελείται από εξειδικευμένους και αναγνωρισμένους θεατροπαιδαγωγούς, χορογράφους, εικαστικούς, σκηνογράφους και σκηνοθέτες, καθώς και σύμβουλο - ψυχολόγο.

Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018

Εφηβικό τμήμα Βασιλιάς Λήρ 2018

Εφηβικό τμήμα


Βασιλιάς Λήρ
Διασκευή του Βασιλιά Λήρ του Ουίλιαμ Σαίξπηρ 
Υπεύθυνοι τμήματος – Σκηνοθεσία:
Μαρίνα Χατζηιωάννου, Γιάννης Πουταχίδης 


Αναζητώντας έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης του Βασιλιά Λήρ γεννήθηκε η ιδέα ότι όλο αυτό το παιχνίδι της εξουσίας συνεχίζεται και θα συνεχίζεται μέχρι να μην υπάρχει στο κόσμο η ανθρώπινη ματαιοδοξία. Έτσι όλοι οι ρόλοι βρέθηκαν να έχουν δίπλα τους έναν εκπρόσωπο που γνωρίζει το μέλλον και έχει αναβιώσει την ιστορία. Έντονο, επίσης,  είναι και το στοιχείο του τσίρκου, αφού όλες αυτές οι μηχανορραφίες καταλήγουν σε ένα τσίρκο του τρόμου όπου οι περισσότεροι χαρακτήρες κρύβουν το πραγματικό τους πρόσωπο προκειμένου να πάρουν μια γεύση από την εξουσία.

  Επίσης επικεντρωθήκαμε στο θέμα της διπλής ταυτότητας που αναγκάζονται να έχουν οι ήρωες για να επιβιώσουν. Είτε κρύβοντας την πραγματική τους ταυτότητα για να σωθούν από τους διώκτες τους είτε προβάλλοντας μια ψεύτικη εικόνα για να εξυπηρετήσουν τους στόχους και τα συμφέροντα τους. Το θέατρο μέσα στο θέατρο σαρώνει όλες τις σχέσεις μεταξύ των ηρώων και είτε τους διασώζει είτε φέρνει την καταστροφή τους. Έτσι ωθήσαμε τα παιδιά να ψάξουν πίσω από τις λέξεις και να βρουν τι πραγματικά εννοούν και νιώθουν οι ήρωες ασχέτως με το τι δείχνουν.
   Τα παιδιά ήρθαν αντιμέτωπα με αξίες όπως αυτή της αγάπης προς τους γονείς, τον σεβασμό και την προσήλωση σε έναν φίλο και την επιμονή στο να εκπληρώσουμε έναν στόχο μας ιδίως αν πρόκειται μια το κοινό καλό. Τέλος με αφορμή τις τελευταίες φράσεις του κειμένου δώσαμε βάση στο πόσο σημαντικό είναι η επόμενη γενιά να μην κάνει τα ίδια λάθη με την προηγούμενη. Η ιστορία επαναλαμβάνεται και είναι στο χέρι του επόμενου Ληρ, του επόμενου Γκλωστερ να μην κάνει τα ίδια λάθη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: